Hoe ban ik ongewenste gebruikers van mijn website ?

Over IP-adressen

Een IP-adres is een 32-bit nummer dat toegewezen wordt aan computers die verbonden zijn met het internet.
Het IP-nummer bestaat uit vier velden die gescheiden worden door punten. Een voorbeeld van een IP-adres is dus: 128.155.7.18.
Via het IP-adres is het mogelijk om informatie over een bezoeker te achterhalen.
Je kunt bijvoorbeeld zien vanuit welk land hij inbelt.

Stap 1: het IP-adres achterhalen

Voordat je een bepaalde bezoeker kun verbannen of een robot kunt tegenhouden, zul je het IP-adres moeten achterhalen.
Dat kan door het analyseren van de logfiles van je website.
Als je bepaalde webtools gebruikt, zoals een gastenboek of een forum,
dan kan je daar vaak ook het IP-adres zien van degene die een bericht geschreven heeft.

Stap 2: het .htaccess bestand maken

Als je het IP-nummer hebt achterhaald dan kun je vervolgens het .htaccess bestand maken.
Als je niet (meer) weet wat een .htaccess bestand precies is dan raad ik je aan om dit artikel op Homepage-Maken eens door te lezen.

De code die je aan het .htaccess bestand moet toevoegen is:

order allow,deny
deny from 120.56.7.8
allow from all

Nu wordt de bezoeker met het IP-adres 120.56.7.8 van je site geweerd.
Hij krijgt een foutmelding te zien als hij op de website probeert te komen.

Als je meerdere IP-adressen wilt blokkeren dan plaats je deze elke keer op een nieuwe regel:

order allow,deny
deny from 120.56.7.8
deny from 124.5.66.12
deny from 64.40.10.1
allow from all

Je kunt ook een hele IP-block/range blokkeren. Je kunt dat bijvoorbeeld doen als een bepaalde bezoeker via een proxy server verbinding maakt met het internet en hierdoor telkens een ander IP-adres heeft wanneer een nieuwe verbinding gemaakt wordt (123.45.6.7, 123.45.6.8, etcetera).
De code:

order allow,deny
deny from 120.0.0
allow from all

Door het blokkeren van de complete IP-range worden nu alle bezoekers met een IP-adres van 120.0.0.0 tot en met 120.0.0.255 tegengehouden.

LET OP: door het blokkeren van een hele IP-range kan je ook "onschuldige" bezoekers buitensluiten! Wees dus heel voorzichtig met het gebruik hiervan.

In plaats van numerieke addressen kun je ook domeinnamen en subdomeinengebruiken:

order allow,deny
deny from domeinnaam.nl
allow from all

Nu worden alle bezoekers die met het web verbonden zijn via het domein "domeinnaam.nl" van je site geweerd.

Nu weet u hoe u ongewenste bezoekers van uw website weert.